Det här är Puckmate

Björn Ollson föddes i Karlstad för 63 år sedan. Det stod tidigt klart att Björn var en otålig kille med mycket spring i benen. Skolan på den tiden hade det svårt med högaktiva killar och Björn fick tillbringa delar av skolgången på ”Obs-klinik”, han blev till och med relegerad från sin skola under en termin. Idrotten skulle bli viktig för att få utlopp för all energi.

Björn hade redan testat vingarna inom backhoppning och nådde ungdomselit men vid 13 års ålder blev det fotboll och hockey som gällde och backhoppningsskidorna ställdes åtsidan. Han skulle tvingas välja mellan hockeyn och fotbollen och det var inte helt enkelt. Örebro SK ville skriva kontrakt men det var ändå på isen som Björn trivdes bäst, hockeyn var intensivare, snabbare och framförallt roligare att träna.

Åren i FBK kulminerade i ett A-lagskontrakt 1977. Året innan hade Björn som junior fått känna på elitserien, både på träningar och match. Det blev bara ett år i elitserien. Med facit i hand berodde det på Björn själv, han trodde han skulle leva på talangen, men talang kan bara ta dig en bit på vägen. Det tog många år innan Björn insåg detta. Det skulle bli många matcher, hela 400 stycken i division 1, 2 och 3 innan han till sist slutade 35 år gammal. Men skridskorna lades inte på hyllan för det.

Lagfoto färjestad bk puckmate
Björn i Färjestad, fjärde från vänster på övre raden.

Efter karriären som aktiv spelare följde en ny karriär som spelande tränare och avslutades som elitserietränare i Norge. Efter åren som tränare blev det jobb i en hockeyklubb och styrelsearbete, samtidigt som Björn stöttande sina två talangfulla söner i deras idrottande.

När Björn nu, som 63 år ”ung”, ser tillbaka i backspegeln är det mycket han skulle gjort annorlunda, som ungdom, som spelare, som tränare, som förälder. Men tydlig är känslan att Björn idag drivs av att ge tillbaka. Hela engagemanget i Puckmate handlar just om att ge tillbaka något till den nya generationen spelare och ledare inom hockeyn och Björn är övertygad om att lust leder till prestationer. Målet var att skapa produkter som används av spelare i alltifrån hockeyskolor till NHL och det har Björn lyckats med. Puckmates resa har kantats av idéer, prototyper, materialsökning, testning mm. Att idag ha tre produkter för on-ice och off-ice känns bra, så pass bra att produkt nummer 4 och 5 snart skall testas i skarpt läge!

Björn klassrum med elever

Björn som lärare i Karlstad.

Björns yrkeskarriär är en lång och tidvis krokig stig. Den började när han hoppade av gymnasiet för en fast tjänst på JC, - kläder var intressantare än skolan. Några år senare, när intresset svalnat och förnuftet sagt sitt, så läste han in en förskollärarexamen. Det var en bra utbildning som inte ledde till jobb i förskolan, utan till ca 7 år som lärare på låg och mellanstadiet, på specialklinik och som kurator. Nästa yrke att prova på blev brandman och ambulanssjukvårdare innan Björn utbildade sig till platsförmedlare, ett jobb som skulle visa sig öppna dörren till den expansiva bemanningsbranschen. Björn blev platschef på Olsten personalkrafts (idag Addeco) nyöppnade kontor i Västerås. Det var några mycket givande år som slutade med att Björn startade Bollson AB. Uppdraget var att presentera och genomföra utbildnings- och rekryteringslösningar till företag och organisationer. Bollson AB gick senare samman med tre andra bolag, för att skapa något större inom utbildnings och mötesplatsbranschen (Lovak). Bolagen införskaffade en större konferensanläggning där man samlade sina kunder under ett gemensamt koncept.

Detta är bakgrunden till Björns entreprenörsbana. Idag är Björn passiv delägare i Lovak och fokus är sedan 4 år, Bollson, som äger bolaget Bound to Rebound, där Puckmate är hockeyprodukten och Ballmate är innebandyprodukten. Produkterna finns och används på alla nivåer i Norden, Europa, Nordamerika och inom kort även i Asien.

Björn Ollson tidningsutklipp mot våldet

Tidningsutklipp där Björn och Erik XIV anordnade en hockeymatch till minne av Peter Karlsson.

Var sak har sin tid. Under 2021 kommer Bound to Rebound att utvecklas och förändras. Björn med sitt enorma kontaktnät inom idrotten kommer att fokusera på att vårda de kontakterna och fungera som ambassadör för varumärket. Hans två söner Calle och Johan samt deras kollega Felix, även de entreprenörer med stort idrottshjärta, skall med sina yngre ögon och sina erfarenheter och kunskap tillsammans driva Bound to Rebound mot nya mål. 

Kontakta oss om du vill veta mer:
info@puckmate.se